vrijdag 19 juli 2013

Meer valse bankbiljetten in Nederland

vr 19 jul 2013, 11:19

Meer valse bankbiljetten in Nederland



AMSTERDAM - Het aantal valse eurobiljetten in ons land neemt de laatste tijd weer in een rap tempo toe. Van januari tot juli zijn 19.400 valse biljetten onderschept, 49 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.







    Roel DijkstraFoto: www.roeldijkstra.nl
    De laatste 12 maanden lijkt er een einde te zijn gekomen aan de medio 2009 ingezette daling van het aantal in Nederland circulerende valse eurobiljetten, concludeert de centrale bank.
    Wereldwijd is eveneens een toename van het aantal valse eurobiljetten te zien. De Europese Centrale Bank (ECB) haalde het afgelopen halfjaar in totaal 317.000 valse biljetten uit circulatie, ruim een kwart meer dan een jaar eerder.
    Voornamelijk de coupures van 20 en 50 euro worden veel door valsmunters gedrukt. Van heel kleine en heel grote biljetten, zoals de 5 euro en de 500 euro, zijn nagenoeg geen valse exemplaren aangetroffen.
    Toch is het risico om een vals biljet in handen te krijgen nog heel klein, benadrukt DNB. Ons papiergeld is door echtheidskenmerken goed beschermd tegen vervalsing. Volgens een woordvoerder is de kans op een vals biljet in de portemonnee momenteel ongeveer 1 op 60.000. Dat is nog altijd lager dan een aantal jaar geleden.

    Uit Italië en Bulgarije

    Uit een politieonderzoek kwam vorig jaar naar voren dat er in Nederland nauwelijks valse euro's worden geproduceerd. Het komt wel eens voor dat ergens op een zolderkamertje een geldprinter wordt aangetroffen, maar de meeste valse biljetten in Nederland komen uit Italië en Bulgarije. De Baltische staten, voorheen nog grote leveranciers, spelen nauwelijks nog een rol van betekenis.
    De hoeveelheid aangetroffen valse eurobiljetten varieert van jaar tot jaar, staat in het politierapport. „Nu eens lijkt zich een stijgende trend af te tekenen, dan weer wordt dat gelogenstraft door een forse daling. Dit grillige verloop lijkt tamelijk willekeurig en is moeilijk te verklaren.”
    In totaal zijn er in Europa ruim 15 miljard eurobiljetten in omloop.

    Gerelateerde artikelen


    Ads by Google

    Lees ook
    http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/21746674/__Meer_valse_bankbiljetten_in_Nederland__.html
    ma 28 jan 2013, 05:30

    'Schaf 500 eurobiljet af'

    door Wouter de Winther
    DEN HAAG - Het 500 eurobiljet moet worden afgeschaft. Daarvoor pleit de PvdA bij minister Dijsselbloem (Financiën). Volgens Kamerlid Nijboer zijn het vooral criminelen die gebruikmaken van het grote paarse bankbiljet. Door zijn hoge waarde wordt het papiergeld steeds vaker ingezet in het criminele circuit, zoals bij drugshandel en geldsmokkel.

      De Rotterdamse recherche nam eind december in een woning een grote hoeveelheid 500 eurobiljetten in beslag.Foto: Jos van Leeuwen
      „Het 500 eurobiljet dreigt een internationale drugsvaluta te worden. Straks gebruiken ze het in Zuid-Amerika vaker dan in Nederland”, stelt Nijboer.
      Geregeld worden illegale geldkoeriers in de kraag gevat, die grote sommen geld via 500 eurobiljetten op creatieve wijze weten te verplaatsen. Zo kan een doos cornflakes volgestopt worden met drie ton aan euro’s. De eerste ’euroslikkers’ zijn ook al tegen de lamp gelopen, die geen pakjes cocaïne, maar opgevouwen 500 eurobiljetten bleken te hebben doorgeslikt.
      Lees verder in De Telegraaf van vandaag
      Gerelateerde artikelen
      Ads by Google
      Lees ook

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten