woensdag 3 juli 2013

'Hoofdtransplantatie snel mogelijk'

wo 03 jul 2013, 00:48 | 32 reacties

'Hoofdtransplantatie snel mogelijk'


AMSTERDAM - Het klinkt als sciencefiction, maar dat is het niet. Binnen afzienbare tijd kunnen artsen het hoofd van een patiënt op een gezond lichaam plaatsen. Neurowetenschapper Sergio Canavero zegt dat de wetenschap zo goed als klaar is voor de uitdaging.

    Foto: TLG
    Canevaro is niet de minste neuroloog. Hij werd wereldberoemd toen hij in 2008 een comapatiënt na twee jaar op wist te wekken. Ook houdt hij zich al jarenlang bezig met hoofdtransplantatie.
    De grootste uitdaging is het verbinden van het ruggenmerg van de donor en de ontvanger. Ook liegen de kosten er niet om: voor één hoofdtransplantatie is één miljoen euro nodig en een team van 100 artsen.
    Canavero laat zich inspireren door veelbelovende experimenten met dieren. Bijvoorbeeld het omstreden experiment van Robert White uit 1970. Deze wetenschapper transplanteerde destijds het hoofd van een resusaap met succes op de romp van een andere resusaap. De ontvanger leefde daarna nog een aantal dagen.
    In 1999 keek White terug op het experiment. Hij concludeerde dat “hetgeen altijd altijd sciencefiction had geleken, een Frankenstein-legende waarin een mens wordt samengesteld door verschillende lichaamsdelen aan elkaar te naaien, aan het begin van de 21e eeuw werkelijkheid zou worden.”
    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten