donderdag 4 juli 2013

Gezinsauto op zonne-energie gepresenteerd

Solar Team Eindhoven StellaFoto: Solar Team Eindhoven
do 04 jul 2013, 13:05 0 reacties

Gezinsauto op zonne-energie gepresenteerd

door Tim Gerth
AMSTERDAM - Solar Team Eindhoven (STE) heeft vanmiddag de auto voor de World Solar Challenge 2013 gepresenteerd. De auto op zonne-energie, met de naam Stella is de enige Nederlandse deelnemer in de nieuwe 'Cruiser' klasse.

Zonneauto voor het hele gezin

    Solar Team Eindhoven StellaFoto: Solar Team Eindhoven
    Solar Team Eindhoven StellaFoto: Solar Team Eindhoven

    Gezinsauto

    De Cruiser klasse dus, een klasse waarin een auto wordt beoordeeld of hij ook geschikt is als gezinswagen. Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven doet mee met Stella: een vierpersoonsauto op zonne-energie.

    Gebruiksgemak

    Een criterium dat belangrijk is bij de beoordeling van de cruiser klasse is gebruiksgemak: hoe makkelijk is de auto te besturen? Daarnaast spelen innovaties een grote rol. Het is de bedoeling om op zonne-energie zo ver mogelijk te komen en dit wordt bereikt door strategisch om te gaan met de omstandigheden. Daarom kijkt STE naar heuvels in de weg en de actuele weerssituatie. Alles om maar een goede afstand neer te zetetn.

    Stofzuiger

    Hoe je het voor elkaar krijgt om een gezinsauto volledig zelfvoorzienend in energie te maken? Belangrijkste factoren zijn hierbij de weerstanden die een auto heeft. STE vertelt dat de Stella door een goede aerodynamica, efficiënte banden en lichtgewicht materialen ongeveer evenveel energie verbruikt als een stofzuiger. Dit terwijl de gemiddelde snelheid rond de 90 km/u zal liggen.

    Mobiel zonnepaneel

    Met behulp van een 15 kWh batterij (ongeveer een kwart van de accu van de Nissan Leaf), kan er 600-800 kilometer gereden worden met de auto. De zonnecellen op het dak fungeren hierbij als range-extender: Je verbruik is dus grotendeels afhankelijk van het weer. Daarnaast benadrukt STE dat Stella als mobiel zonnepaneel kan fungeren. Als de auto volgeladen is en aangesloten wordt aan het elektriciteitsnet, kan hij energie terugwinnen voor je huishouden.

    Podium

    STE verwacht een goede auto neer te hebben gezet die mee kan strijden om de podiumplaatsen. Er doen dit jaar zo’n 15 teams mee in de cruiser klasse. Half oktober moet blijken of STE de verwachtingen waar kan maken, dan rijdt Stella 3.000 kilometer door Australië, van Darwin naar Adelaide.
    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten