woensdag 3 juli 2013

Belgische koning Albert treedt af, prins Filip wordt koning op 21 juli

Koning Albert II tijdens zijn toespraakFoto: AFP
wo 03 jul 2013, 14:40

Belgische koning Albert treedt af



BRUSSEL - De Belgische premier Elio Di Rupo heeft woensdag namens de regering zijn respect uitgedrukt voor de beslissing van koning Albert II om af te treden. Hij sprak van grote dankbaarheid voor het engagement van Albert II ten dienste van de Belgen.

Koning Albert treedt af







    De Belgische koning AlbertFoto: REUTERS
    Albert II zei in een toespraak op televisie en radio dat zijn leeftijd en gezondheid hem ,,niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen''. Volgens premier Di Rupo verdienen ,,de oprechtheid, de moed en het inzicht bij deze beslissing onze bewondering''.
    Di Rupo zei dat het koningschap van Albert II werd gekenmerkt door ,,oprechte interesse'' voor de Belgische burgers. Volgens de premier hebben Albert II en zijn vrouw, koningin Paola, het hart van de Belgen veroverd. ,,Ook al was prins Albert bij zijn geboorte niet voorbestemd om onze koning te worden, met zijn enthousiasme, empathie, humor en intelligentie is hij het ten volle geworden'', zei de premier. Albert II volgde in 1993 zijn broer Boudewijn op. Die was kinderloos gestorven.
    Albert II wordt op 21 juli opgevolgd door zijn oudste zoon, prins Filip. Die heeft zich volgens Di Rupo ,,met veel ernst en een grote zin van verantwoordelijkheid voorbereid op zijn nieuwe functie'' en kan rekenen op de steun van de Belgische regering.
    Net als de Nederlandse vindt de Belgische troonswisseling plaats op de nationale feestdag. ,,Ik hoop dat deze nationale feestdag een moment van fierheid mag zijn voor ons land en voor al zijn burgers'', zo sloot Di Rupo af.

    Gerelateerde artikelen


    Ads by Google

    Lees ook
     

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten