dinsdag 21 mei 2013

Voedsel met hopen in de vuilnisbak

di 21 mei 2013, 19:51 | 72 reacties
|
lees voor

Voedsel met hopen in de vuilnisbak


DEN HAAG - Crisis of niet, het voedsel in Nederland belandt nog steeds met hopen in de vuilnisbak. In 2011 is er tussen de 6 en 60 kilo voedsel per hoofd van de bevolking meer verspild dan in 2009, aldus het ministerie van Economische Zaken dinsdagavond.

    Foto: Getty Images
    „De consument is van alle schakels in het voedselproces de grootste verspiller”, concludeert het departement. Maar onder meer de aardappelverwerkende industrie en de bakkerijsector kunnen er ook wat van. Een deel van het verspilde voedsel krijgt een tweede kans als veevoer of wordt tenminste nog gecomposteerd. Maar een ander deel komt gewoon in de verbrandingsinstallaties.
    Medio dit jaar komt er een actieplan tegen verspilling van voedsel. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie in de Tweede Kamer wil echter al een debat over voedselverspilling, liet ze dinsdag meteen weten. „We moeten nu maatregelen nemen. Het is onbestaanbaar dat hier kilo's eten per persoon worden weggegooid, terwijl in andere delen van de wereld juist gebrek aan voedsel is.”
    Het bedrijfsleven komt niet tot daden, klaagt het Kamerlid. „Sinds 2009 wordt er al gepraat, maar de verspilling neemt alleen maar toe. Bedrijven moeten cijfers leveren om gezamenlijk te komen tot vermindering van voedselverspilling van 20 procent in 2015.”
    Lees ook
     

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten