vrijdag 31 mei 2013

Oceaanroeier Ralph Tuijn twee keer overvaren

vr 31 mei 2013, 13:36

Oceaanroeier twee keer overvaren

Sophie Kluivers
AMSTERDAM - Oceaanroeier Ralph Tuijn blijkt niet één, maar twee keer met zijn boot Me Inc in aanvaring was gekomen met een tanker. De tweede aanvaring betekende het einde van Tuijns project.

    Ralph Tuijn …ontsnapt…
    Binnen nog geen 24 uur sloeg het noodlot twee keer toe. Na de eerste aanvaring op donderdag zag het er naar uit dat hij zijn tocht kon hervatten. Terwijl hij in de kajuit nog aan het bijkomen was van de klap waarschuwde de radar hem wederom voor een naderend schip. Tuijn probeerde de boot op te roepen via de radio, maar kreeg geen gehoor.
    Ook de noodfakkel die hij twee minuten in de lucht hield werd niet opgemerkt. Omdat uitwijken geen optie was trok Tuijn zich daarna terug in de kajuit om de aanvaring af te wachten. Door de botsing sloeg zijn boot meerdere malen over de kop. Na uitzenden van een noodsignaal is hij gered door een olietanker.
    De boot, genaamd 'Me Inc', waarmee de oceaanroeier de Indische Oceaan oversteekt is zwaar beschadigd. Op de punt en langs de romp zijn stevige beschadigingen te zien. Dankzij de verschillende kleine compartimenten waaruit de boot is opgebouwd, blijft de 'Me Inc' drijven.
    Beide ongelukken gebeurden op de Indische Oceaan ongeveer 1900 kilometer ten westen van de Cocoseilanden, waar hij zijn reis begin mei hervatte. Tuijn was daar in oktober gestrand, omdat er een zwaar orkaanseizoen voor de deur stond. Met zijn tocht wilde de 41-jarige roeier 100.000 euro voor goede doelen ophalen.
    In 2008 maakte Tuijn de oversteek over de Grote Oceaan, waarbij hij ruim 19.000 kilometer roeide in 281 dagen. Ook de Atlantische Oceaan bedwong hij al een keer.
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten