zaterdag 20 april 2013

Waalbrug bij Nijmegen ligt op zijn plek

Foto: ANP
za 20 apr 2013, 17:58
|
lees voor

Waalbrug bij Nijmegen ligt op zijn plek


NIJMEGEN - De nieuwe brug over de Waal bij Nijmegen ligt op zijn plek. De komende dagen nemen de pijlers, die in de rivier zijn gebouwd om de grootste enkelvoudige boogbrug van Europa te dragen, steeds meer gewicht van de boog over en worden hulptorens en pontons weggevaren.

    Het karwei is zaterdag zeer voorspoedig verlopen volgens Sander Roesink van de aannemerscombinatie die de brug bouwt. De weersomstandigheden waren ideaal. De Waal is 10 uur gestremd geweest voor alle scheepvaart. Totdat het hele karwei klaar is blijft eenrichtingsverkeer gelden op de drukstbevaren binnenvaartroute van Europa.
    Vijftien dikke staalkabels, twee bouwkranen van 150 meter hoog en twee met water gevulde pontons van elk 100 x 33 x 8,5 meter waren nodig om de boog van 285 meter lang en 60 meter hoog naar de juiste plek te trekken. In totaal is meer dan 7000 ton staal verplaatst. Volgens de gemeente Nijmegen hebben in totaal ongeveer 10.000 belangstellenden naar de operatie gekeken.
    De Oversteek, zoals de nieuwe brug heet, is in totaal ruim 2 kilometer lang. De overspanning is na de Van Brienenoordbrug in Rotterdam de grootste van Nederland. De brug gaat eind november open voor verkeer.
    Lees ook
     

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten