maandag 22 april 2013

Philips verdacht van kartelvorming in chipsector

Foto: ANP
ma 22 apr 2013, 14:14

Philips verdacht van kartelvorming in chipsector

door Theo Besteman
AMSTERDAM - Philips en chipproducenten in Europa wachten waarschijnlijk miljoenenboetes na klachten over prijsafspraken. De Europese Commissie heeft de bedrijven aangeschreven, nadat gesprekken mislukten. Zij spreekt expliciet over mogelijke ’deelname in een kartel’ om prijzen op te drijven.

    De zogeheten verklaringen van bezwaar zijn uitgereikt aan de grote chipproducenten, maar namen zijn niet genoemd. „We hebben de aanschrijving ontvangen”, bevestigt Philips echter maandagmiddag.
    Philips zou zich voor 2006 volgens een 93-pagina’s dikke melding schuldig hebben gemaakt aan de prijsafspraken. In 2006 stootte Philips de tak af naar NXP, waar de huidige Philips-topman Van Houten de scepter zwaaide. De overtreding gold de periode voor 2006.
    Brussel mikt op de makers van chips voor onder meer mobiele telefoons, bank- en identiteitskaarten. In Nederland is NXP daarvan een grote producent, maar het bedrijf ontkent dat het door Brussel formeel is aangeschreven.
    De derde chipmaker van Europa wordt niet beboet, zo verwijst het bedrijf naar een mededeling uit Brussel. In 2009 toonde de Europese Commissie al zorgen na signalen over prijsopdrijving. Infineon, STMicroelectronics, Renesas Technology en Atmel kregen in 2008 toezichthouders op bezoek in hun kantoren.
    De commissie heeft eerst geprobeerd er met de bedrijven zelf uit te komen, maar deze gesprekken zijn afgebroken door gebrek aan vooruitgang. „Het kan niet zo zijn dat als schikkinggesprekken strandden, bedrijven vrijuit gaan”, aldus eurocommissaris Almunia (Mededinging).
    Het aanschrijven van de bedrijven is de eerste stap in het onderzoek naar mogelijke kartelvorming en uiteindelijk een boete. Die kan oplopen tot 10% van de jaaromzet.

    http://www.telegraaf.nl/incoming/21501928/__Philips_verdacht_van_kartelvorming_in_chipsector__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten