maandag 22 april 2013

Comité: Koningslied blijft

ma 22 apr 2013, 17:44 | 605 reacties

Comité: Koningslied blijft



AMSTERDAM - Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) houdt ondanks alles vast aan het Koningslied. Dat heeft het comité vanmiddag bekend gemaakt. De betrokken artiesten hebben aangegeven te willen doorgaan met het lied. Na overleg met componist John Ewbank en de Nederlandse Publiek Omroep (NPO) is daarom besloten vast te houden aan het nummer en het zoals gepland gezamenlijk te zingen op de avond van de troonswisseling.

Videoclip Koningslied







    Foto: tlg
    ,,Sinds de lancering van het lied is er sprake van een golf van reacties, veelal positief. Het is duidelijk dat er ook veel kritische geluiden zijn in de samenleving over delen van de tekst van het lied", aldus het Comité. ,,De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied. Het comité heeft na goed overleg met de NPO en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied.''
    Het comité zegt het ten zeerste te betreuren ,,dat de afgelopen dagen mensen persoonlijk werden beschadigd en is de componisten en artiesten die hebben meegewerkt en de NPO ,,zeer erkentelijk voor hun betrokkenheid en inzet''.
    Al direct na de lancering van het lied, vrijdag, kwam er een storm van kritiek op het nummer. Zo verdween het al snel van YouTube nadat veel mensen de knop 'melding misbruik' hadden aangeklikt. De video was verwijderd ,,wegens een schending van het beleid op het gebied van spam, oplichtingspraktijken en commercieel misleidende inhoud''. Bekende en onbekende Nederlanders twitterden zich intussen een slag in de rondte en columniste Sylvia Witteman lanceerde een petitie tegen het nummer. Op Facebook werd de pagina 'Sorry voor het Koningslied' geopend.
    ,,Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitteraccount te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee'', zei Ewbank zaterdagavond. Hij maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici. Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt.

    Gerelateerde artikelen
    20-04: 
     
    http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21502355/__Comite__Koningslied_blijft__.html

    di 23 apr 2013, 17:55

    Prins betreurt ophef Koningslied


    DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en prinses Maxima hebben voor het eerst gereageerd op de enorme ophef rond het Koningslied. Willem-Alexander vindt het jammer dat het lied tot zo veel controverse heeft geleid. Een bloemlezing van de talrijke reacties heeft het paar gelezen, zo lieten ze dinsdag weten tijdens een gesprek met de pers in Den Haag.

      Foto: PPE
      De prins ziet er ook de positieve kant van in. Hij heeft dankzij de aangedragen alternatieve composities nu zes of zeven koningsliederen en dat kan geen andere koning hem nazeggen.
      De prins en prinses lieten zich niet uit over hun persoonlijke mening over het lied. Volgens Willem-Alexander is het niet handig als hij zich in het debat zou mengen. Hij onderstreepte dat de verantwoordelijkheid voor het nummer ligt bij het Nationaal Comité Inhuldiging, dat componist John Ewbank de opdracht gaf tot het maken ervan.
      De prins en prinses gaven wel aan zich te verheugen op het moment dat Nederland hen gezamenlijk toezingt. Volgens Máxima moet het lied in de eerste plaats verbinden. Het koningspaar hoopt dan ook dat het nummer op 30 april om 19.30 uur mooi wordt gezongen. Máxima hoopt dat iedereen meedoet, zo vertelde ze in het gesprek.

      Gezonde zenuwen

      Willem-Alexander liet weten geen slapeloze nachten te hebben voor de troonswisseling, maar volgens Máxima hadden beiden wel gezonde zenuwen. Er mag immers niks misgaan.
      Het paar onthulde welke stoelen zijn gekozen om dienst te doen als troonzetels. De intentie was om dezelfde stoelen te gebruiken die zijn gebruikt bij de inhuldiging van koningin Beatrix, maar die bleken veel te laag. Vanuit paleis Het Loo komen nu twee stoelen die ooit door Amsterdamse vrouwen zijn gemaakt voor koningin Wilhelmina. De stoelen zijn opgeknapt en voorzien van de leeuwen die in 1980 ook op de bekleding zaten van de troonzetels van koningin Beatrix en prins Claus.

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten