woensdag 10 april 2013

50 miljoen kilo rundvlees teruggeroepen

50 miljoen kilo rundvlees teruggeroepenFoto: Dijkstra
wo 10 apr 2013, 14:55 | 200 reacties
|
lees voor

50 miljoen kilo rundvlees teruggeroepen


OSS - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil dat de afnemers van de verdachte vleesverwerker Willy Selten in Oss ongeveer 50.000 ton vlees weer opsporen en van de markt halen. De herkomst van het vlees is onduidelijk of onbekend en daarom kan de voedselveiligheid niet worden gegarandeerd. Het vlees is aangemerkt als niet voor menselijke consumptie.

    De NVWA heeft dat woensdag bekendgemaakt. Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid. Selten raakte in februari in opspraak toen bleek dat het bedrijf paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. In de administratie van Selten staat niet goed vermeld waar al het vlees vandaan komt, blijkt nu uit onderzoek van de NVWA en het Openbaar Ministerie (OM).
    Doorverkocht
    Waarschijnlijk hebben de 130 Nederlandse afnemers het geleverde vlees verwerkt en op hun beurt weer doorverkocht, aldus een woordvoerder van de autoriteit. Zij zijn verplicht om die kopers ook te informeren over de terugroepactie. De NVWA weet niet of al het vlees überhaupt nog op te sporen is: „Dat moet uit deze recall blijken.” De organisatie is niet bang dat afnemers net als Selten hun administratie niet op orde hebben en daardoor hun kopers niet kunnen inlichten. „We gaan ervan uit dat bedrijven te goeder trouw zijn en niet bewust iets doen wat niet mag.”
    Diepvries
    Het is goed mogelijk dat een deel van het vlees al is opgegeten, stelt de woordvoerder. „Maar lang niet alles. Het gaat om de totale vleesproductie van 1 januari 2011 tot 15 februari 2013, maar veel kwam ook in diepvriesmaaltijden terecht. En ook bijvoorbeeld frikadellen en hamburgers zijn heel lang houdbaar.” Consumenten kunnen het vlees dat in hun diepvries ligt nog gewoon eten, benadrukt de NVWA. Pas als de komende weken blijkt dat er vlees van onduidelijke herkomst bij mensen thuis ligt, volgt misschien een terugroepactie voor consumenten.
    Europa
    Naast de Nederlandse afnemers zijn er nog 370 andere Europese bedrijven, zoals uit Duitsland, Frankrijk en Spanje, die het vlees hebben gekocht. Zij worden via de Europese lidstaten op de hoogte gebracht.
    De afnemers krijgen 2 weken de tijd om het vlees te traceren en zijn verplicht om de NVWA daarover op de hoogte te houden. De autoriteit controleert of de afnemers hun opsporing wel op de juiste manier uitvoeren.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/21466008/__50_miljoen_kilo_rundvlees_terug__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten