maandag 2 januari 2012

'Afvallen heeft geen zin'

02 jan 2012
AMSTERDAM - Voor wie net als vele Nederlanders vandaag is begonnen met afvallen, is er slecht nieuws, want afvallen schijnt weinig zin te hebben. Wie afvalt maakt namelijk stoffen aan die de gewichtstoename bevorderen. Hierdoor kom je na een dieet toch weer aan.


    Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

    Dunne mensen

    De Australische arts Joe Proietto behandelt al vijftien jaar mensen met overgewicht en verbaasde zich erover hoe moeilijk het deze groep lukt om na een dieet het bereikte gewichtsverlies te behouden.

    De arts onderzocht het feit dat mensen weer aankomen nadat ze zijn afgevallen. En wat blijkt? Het lichaam van frequente afvallers werkt heel anders dan dat van ‘normale’ dunne mensen.

    Aanzienlijk

    Proietto keek naar de hormoonspiegel van 50 gezonde mensen, die elk 100 kilo wogen. Hij hield de hormonen die de eetlust onderdrukken, eetlust opwekken en die het hongergevoel regelen in de gaten. De proefpersonen kregen gedurende tien weken een dieet van slechts 550 calorieën per dag en intensieve begeleiding. Het gemiddelde gewichtsverlies bleek 15 kilo.

    Na een jaar bleek hun lichamen te reageren alsof ze uitgehongerd waren. Hun gewicht was wel verminderd, echter de hormoonwaarden bleken aanzienlijk te zijn veranderd. Proietto vermoedt dat dit komt omdat er na het volgen van een dieet een afweermechanisme op gang komt dat toename van gewicht bevordert.

    http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond_leven/11227466/___Afvallen_heeft_geen_zin___.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten